Då var då Dinkelbrödet klart! Smaken är underbar, precis som jag hoppades på. Väldigt saftigt, och med en knaprig skorpa! Tyvärr sjönk bröden ihop igen. Nu är det andra gången inom kort tid som jag inte lyckas få bröden höga och fina! Vad gör jag för fel?? Detta bröd hade ju väldigt lång jästid, i flera omgångar…ja smaken är väl viktigast ändå!
Receptet finns alltså på baksidan av Saltå kvarns dinkelmjöl (siktat). Lägger ut det här också, för jag tycker verkligen att ni ska testa. Urgott! (och ni lyckas säkert bättre…)
Dinkelbröd med hela korn (3 bröd)
Dag 1:
Dinkelsikt 8 dl
Vatten, kallt 3 dl
Jäst 10 g
Salt 1 tsk
Blanda väl i bunke. Täck och låt stå i kylskåp över natten, ca 12 timmar.
Dag 2:
Kokt hel dinkel 500 g
Dinkelsikt 4 1/2 dl
Salt 1 tsk
Honung 1 msk
Anis/fänkål 1 tsk
Vatten, ljummet 2 dl
Blanda alla ingredienser med fördegen från Dag 1. Låt degen vila 1 timme. Dela degen i tre delar och knåda till runda bröd som får vila i 20 minuter. Knåda till bröden lite och forma till avlånga limpor. Lägg i smorda formar och låt jäsa till knappt dubbel storlek (ca 1 timme). Grädda i 10 minuter i 250 grader. Sänk till 180 grader och grädda ytterligare ca 50 minuter.
Uppdate: Sonens kommentar – Supergoda, lova att spara till frukost i morgon!
emliscious says
åh vad jag lnskar att jag tyckte om att baka! men jag hatar att baka… det är bara laga mat som är kul… fast man kanske ksulle ge sig på det ändå, och tänka på att det är resultatet man vill ha, den färsiga produkten! men baka är ju såå trist…! suck! 😉
lina says
emliscious: Varför inte börja med lätta bröd som man bara blandar ihop och gräddar??? Sedan kanske baklusten kommer tillslut, vem vet! Annars funkar ju köpt bröd bra också:)
Matigt says
Åh 🙂 Låter gott!
Emma says
Tycker det ser väldigt gott ut! Påminner lite om brytbröd man gör i långpanna.
Vet inte varför de inte blev så där höga som du ville…(men jag tycker nog de ser lite höga ut) brukar ibland tänka att ingredienserna är för ”tunga” så det blir mer saftigt istället :p
Men en lite mer vetenskaplig teori kan vara knådningen. Se till att knåda ordentligt innan du sätter degen på jäsning, så den ”kommer igång”. Att inte salta direkt på jästen heller är ett annat tips.
lina says
matigt: Ja, bland det godaste bröd jag smakat tror jag!!!
emma: Det kan vara så att jag knådat för lite, tänkte på det själv också att jag nog borde knådat mer!
Det där med att inte salta direkt på jästen har jag aldrig hört, det tål att tänkas på!
Kusin says
HHHAHA=) Så söt han är, det var ju himla bra att han tyckte dom var goda. Det lät väldigt gott. Ska testa! hoppas allt är bra!
lina says
kusin: Ja, han älskade verkligen brödet! Men det var himla saftigt och gott.
Allt är bra! Har ni lika fullt upp i skolan nu?
Lena says
Att dinkelbröden sjunker ihop lite beror på att dinkel har vekare gluten än vanligt vetemjöl. De har lite svårt att hålla formen och säckar gärna ihop en aning. Men det är lika gott för det.
lina says
lena: Ok, ja visst blev de lika goda i vilket fall!