En mycket god paj med lax, spenat, fetaost & pinjenötter har vi nu smaskat i oss. Serverade lite extra spenat vid sidan om, samt mungbönsgroddar! Mumsigt! Paj är också bra fredagsmat, bara att fylla med det man känner för. Det är enkelt att laga & smakar alltid gott!
Lax & Spenatpaj
4 portioner
Pajdeg:
1 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
50 g flytande matfett
1/2 dl kesella lätt
Arbeta ihop alla ingredienserna i matberedare (funkar för hand också). Tryck ut i pajform och ställ kallt ca 10 minuter.
Fyllning:
babyspenat 70 g (en påse)
250 g lax
75 g fetaost
pinjenötter ca 1/2 dl
0livolja (till stekning av lax)
salt, peppar
Äggstanning:
2 ägg
2 dl mjölk
1 dl riven ost
salt, peppar
Sätt ugnen på 225 grader. Skär laxen i små kuber och stek några minuter i olivolja, den behöver inte vara genomstekt eftersom den går färdig i ugnen sedan.
Skölj spenaten och lägg den i pajskalet. Tärna fetaosten och lägg sedan den och laxkuberna på spenaten. Vispa ihop alla ingredienser till äggstanningen och häll över pajen. Strö till sist över pinjenötterna. Grädda pajen ca 25-30 minuter på 225 grader. Servera med sallad.
Sofia says
Mmm! Lät jju bara som goda ingredienser där i 🙂 Lax och spenat är en komination jag är svag för!