Paj är kanon och brukar uppskattas av de flesta! Det är dessutom väldigt lätt att variera ingredienser i både deg och fyllning. Köttfärspajen serverades tillsammans med god vitkålssallad. Passar bra till både vardag och fest. Idag tillsammans med ett glas rött!
Köttfärspaj
Pajdeg:
1 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
50 g flytande margarin eller smör
1/2 dl kesella
Arbeta ihop alla ingredienser till en deg. Är det svårt att få ihop så tillsätt lite mer kesella. Tryck ut i pajform. Låt stå kallt en stund i kyl. Förgrädda på 200 grader ca 10 minuter.
Fyllning:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olivolja
250 g nötfärs eller älgfärs
2 msk färsk oregano (torkad funkar också)
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
1 köttbuljongtärning
ca 1/2 dl vatten
salt, svartpeppar
2 ägg
2 dl mjölk
1 dl riven ost
Skala och hacka lök och vitlök. Värm oljan i en stekpanna och fräs lök, vitlök och köttfärs. Tillsätt oregano, tomatpuré, krossade tomater, buljongtärning och vatten. Låt detta puttra ihop ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar och ev mer oregano. Lägg köttfärsröran i det förgräddade pajskalet. Vispa ihop ägg, mjölk och ost och häll över. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.
Vitkålssallad med morot & bönor
Strimla en bit vitkål med osthyvel ner i en skål. Hyvla strimlor av 1-2 morötter och blanda i. Skölj kidneybönor ( ca 200 g) och tillsätt dessa. Gör en vinägrett på grov senap (1 tsk), vinäger (2 msk), rapsolja (2 msk) samt salt och peppar. Blanda ner vinägretten i salladen och låt stå en stund innan servering.
snusilus o sannibus says
Oooh ännu ett smarrigt recept! Du bara dunkar ut smaskiga recept ju, det här måste definitivt provlagas!
Tack! O ha en trevlig helg!
Susanne
Linneas skafferi says
Paj som är så gott!
Johi says
Mumsigt! Idag gjorde jag fylld fläskfilé, gräddig sås och klyftpotatis. Fyllde med en röra av basilika, soltorkade tomater och marinerade viltlöksklyftor som jag mixade. Kan rekommenderas!
Rebecca says
hejsan…. jag tänkte baka bröd och undrade bara om du had tips på något gott recept? =)
Sofia says
Jag har ätit köttfärspaj förut men länge sedan var det! Ser riktigt gott ut 🙂
lina says
Rebecca: Kolla under bröd i receptregistret om du hittar nåt! Filmjölkslimpan är en enkel favorit, liksom solrosbrödet och dinkel- flingbullarna!
annamaria says
Så gott det är! Smidigt att frysa också. Det får nog bli lite paj i veckan. tack för tipset!