Den här pajen känner jag mig sugen på att testa! Röda vinteräpplen tillsammans med fikon & pepparkaka, mums! Vill man göra det väldigt enkelt för sig så använd färdig pepparkaksdeg. Receptet kommer från boken Smulpajer, nya och gamla favoriter för smulälskaren av Maria Öhrn.
Pepparkakspaj med äpplen och fikon
Pepparkaksdeg:
1 1/2 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl vatten
100 g smör
1 1/2 msk pepparkakskrydda eller motsvarande mängd malen ingefära, kanel, pomeransskal och nejlika
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
eller 700 g köpt pepparkaksdeg
Fyllning:
3 medelstora äpplen (500 g)
6 torkade fikon (125 g)
Koka upp socker, sirap och vatten i en kastrull. Dra kastrullen från värmen. Dela smöret i mindre bitar och lägg i bunke tillsammans med pepparkakskryddorna. Slå sockerblandningen över smöret och rör tills det smält. Mät upp mjölet tillsammans med bakpulvret och rör ner i sockerblandningen. Arbeta ihop till en kletig deg, och låt gärna degen stå och svälla i några timmar.
Smula degen och strö ut hälften i botten av en pajform, ca 26 cm i diameter. Dela och kärna ur äpplena och skär dem i skivor. Skär fikonen i mindre bitar och fördela frukten över smulorna i pajformen. Avsluta med resten av pepparkaksdegen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 40-45 minuter. Låt svalna lite och servera med vaniljglass.
Mjölksyra says
OJ, vad spännande!!!!!