Även om jag har svårt att lista favoriträtter, (det finns ju så mycket gott) så måste jag säga att lasagne ligger väldigt bra till hos mig. Gillar de flesta varianter, som till exempel vegetarisk lasagne, kycklinglasagne och så förstås en vanlig klassisk lasagne som dagens middag bestod av.
Riktigt krämigt och med mycket smak av tomat & vitlök ska det vara! Lasagnen serverades idag med en enkel paprika/spenatsallad, med lite vinägrett på. Nu är jag mätt och belåten.
Några andra av mina lasagnefavoriter är:
Lasagne
ca 5 portioner
ca 10 lasagneplattor
Köttfärssås:
1 gul lök
1/2 msk olivolja
350 g nötfärs
2 msk god tomatpuré
1 1/2 buljongtärning
5oo g krossade tomater
2 tsk torkad basilika
1-2 vitlöksklyftor
ev salt, peppar
Ostsås:
4 msk vetemjöl
7 dl mjölk
1 msk smör
ca 100 g riven (gärna lagrad) ost
Skala och hacka löken. Hetta upp olivoljan i en stekpanna och fräs sedan lök och köttfärs. Tillsätt tomatpuré, buljongtärning, krossade tomater, basilika och pressade vitlök. Låt småputtra ca 25 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Vispa ut mjölet i lite av mjölken och tillsätt sedan resten av mjölken och smöret. Koka upp under omrörning och låt småkoka ca 3 minuter. Rör ner ca 60 g av osten.
Bred ut hälften av ostsåsen i botten av en ugnssäker form. Varva sedan lasagneplattorna i tre lager med köttfärssås i de två mellanlagren. Häll över resten av ostsåsen överst och strö över resterande ost. Gratinera mitt i ugnen på 225 grader, ca 20 minuter. Servera med blandsallad.
Jozan says
Mums! Visst är det bara såå gott med mat. För gott ibland hehe. Kram
lina says
jozan: Visst är det så:)
Nadja says
Lasagne är bara sååå gott!