Så här mitt i äppelsäsongen är det lätt att glömma de fantastiska päronen. Tydligen ser skördeprognosen dyster ut för de svenska päronen ,så det gäller att njuta av de man får tag i. I helgen hamnade några av dessa godingar i en smarrig päronpaj med mandel & amaretto. Päron och mandel i kombination är helt i min smak.
Servera pajen med grädde eller vaniljsås. Eftersom pajen är rätt söt passar det också fint med en klick yoghurt.
Päronpaj med mandel & amaretto
6-8 portioner
Pajdeg:
3 1/2 dl vetemjöl
125 g smör
knappt 1/2 dl strösocker
1 ägg
Fyllning:
100 g skållad mandel
2 msk vetemjöl
1 dl cremé fraiche
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
3 msk amaretto
ca 4 st svenska päron
2 msk råsocker
Mät upp mjöl, smör och socker till pajdegen och kör i matberedare till en smulig massa. Tillsätt ägg och kör snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, 24 cm (gärna löstagbar kant) och låt den vila ca 20 minuter i kylskåp. Sätt ugnen på 225 grader. Nagga sedan degen och förgrädda ca 10 minuter.
Mixa mandeln till ett finmalet pulver i matberedare. Blanda sedan i vetemjölet. Vispa ihop cremé fraiche och socker pösigt, tillsätt ägg och amaretto. Rör sedan ner mandelmjölet i smeten och bred ut smeten i pajformen. Skala och skiva päronen och fördela dessa över smeten. Strö över råsockret och grädda pajen mitt i ugnen i ca 20-25 minuter. Servera med lättvispad grädde eller vaniljsås.
Loulas kök says
Mm vad det låter gott. Ser jättegod ut också. Tyvärr har jag bara äpplen hemma. Men affären finns ju fortfarande:)
Trevlig helg!
Maria says
så gott det ser ut 🙂
Charlotte B. says
Det ver ju verkligen supergott ut. Blir riktigt sugen på att fika nu. Tack för receptet!
emelie says
åh spännande med päronpaj, det tror jag aldrig att jag har ätit faktiskt