morotskaka bakad med mandelmjöl

Snart fredag och jag påminner om denna drömgoda morotskaka som är bakad på mandelmjöl. Mandelsmaken ihop med morötterna passar perfekt och kakan blir otroligt saftig och god med lätt kryddig smak av kanel, kardemumma och ingefära. Använd gärna en mindre form så att kakan får lite höjd då den ju inte jäser på samma sätt med mandelmjöl. Morotskaka är tillsammans med kardemummabullar mina absoluta favoritbakverk, vilka är era?

Morotskaka bakad på mandelmjöl
Ca 10 bitar

2 ägg
1 1/2 dl socker (alt sötströ men minska då mängden)
3 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1/2 tsk ingefära
1/2 tsk kardemumma
1 dl rapsolja
3 dl finrivna morötter

Glasyr:

50 g smör (alt mjökfritt margarin)
100 g färskost (alt sojamjukost)
2-3 msk citronsaft
2 dl florsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Tillsätt rapsolja och morötter och blanda till en jämn smet. Smörj och bröa en form (gärna med kokos), häll i smeten. Grädda kakan mitt i ugnen i cirka 30 minuter. Låt svalna. Blanda alla ingredienser till glasyren och bred på den avsvalnande kakan. Glasyren kan man även hoppa över om man vill (men den är väldigt god).


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *