Tekakor väcker någon slags barndomsminnen hos mig. Borde baka det oftare. Så gott att fylla ett bröd med lite färskost, kalkon & rucolasallad. Perfekt att ta med till slalombacken eller på vinterutflykten. Den här varianten innehåller rostade havregryn som ger en nötig och god smak. Mumsigt värre!
Havretekakor
ca 15 st
5 dl havredryck
50 g jäst
2 1/2 dl rostade havregryn (du kan självklart utesluta att rosta grynen)
4 dl fullkornsdinkel
5 dl vetemjöl (ev mer till utbakning)
1 1/2 msk socker eller honung
1/2 tsk salt
1/2 dl flytande margarin
uppvispat ägg
linfrö
Värm havredrycken till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med lite av havredrycken. Tillsätt resten av havredrycken samt havregryn, mjöl, socker, salt och flytande margarin. Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs ca 30 minuter under bakduk. Knåda degen på mjölat bakbord och dela i 2 delar. Forma till längder och skär ca 7-8 delar av varje längd. Forma runda bullar, lägg på bakplåtspappersklädd plåt och platta till med mjölad hand till runda kakor. Nagga tekakorna med en gaffel, jäs under bakduk ca 30 minuter. Värm ugnen till 225 grader. Pensla tekakorna med ägg och strö över linfrön. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Klara says
Hej!
skulle vilja veta hur man rostar havregryn?
gillar bloggen, keep up the good work! 😉
lina says
Klara: Hej! Jag rostar dem bara i en torr stekpanna, på medelvärme. Rosta tills grynen fått en fin gyllene färg, rör om några gånger under tiden!
Kalasgott says
Jag visst är det gott med rostade havregryn! 🙂 Hade det i mitt senaste bröd!
Carro says
Ja, Tekakor väcker verkligen barndomsminnen .. Mammas hembakta med ost på & Oboý till 🙂
fruktsallad says
Mmm, låter jättegott! Har aldrig testat rostade havregryn i bröd!