Den här citronkycklingen med oliver är en av mina favoriträtter! Supersmidig att tillaga, bara ner med ingredienserna i en ugnsform och sedan får smakerna gotta ihop sig i ugnen. Citron, vitlök, timjan, oliver……smaker som gör sig såååå bra tillsammans.
Ursprungsreceptet kommer (of course) från Anna & Fanny Bergenström, här i en lätt modifierad variant efter de ingredienser som fanns att tillgå:) Bulgur & grönsallad är gott att servera till.
Citronkyckling med oliver
4 portioner
1 kg kycklingfilé
1 citron
1 rödlök
10 skalade vitlöksklyftor
1 grön paprika
1 röd paprika
2 tsk salt
svartpeppar
3 msk olivolja
2 lagerblad
1 dl vatten
2 dl vitt vin
1 burk blandade oliver (t.ex ica I love eco)
timjan (helst färsk, men torkad funkar också)
Skär varje kycklingfilé i två delar. Salta och peppra. Tvätta citronen och skär den i tjocka skivor. Skala och dela vitlöksklyftorna. Kärna ur paprikorna och skär i stora bitar. Skala och skiva rödlöken. Varva kyckling, citronskivor, rödlök, vitlök och paprika i en ugnssäker form. Ringla över olivoljan, salta och peppra. Tillsätt lagerbladen. Slå över vatten och vin. Fördela oliverna över allt. Strö över timjan. Sätt in formen i ugnen (225 grader), i ca 35 minuter eller tills kycklingen är genomstekt. Servera med bulgur, ris, couscous eller liknande, samt en enkel grönsallad.
Jossan says
Den borde bli super med lax oxå=)
Såg super go ut!!!=)
lina says
jossan: Det tror jag garanterat att den blir!!!
Petra Månström says
Underbart! Citronkyckling är en storfavorit här också!!
J says
Åh! den där kycklingen är en av mina favoriter med. Liksom mkt annat av anna. Fin header du har nu 🙂
mamman.... says
Ser jättegott ut! Måste prova din Citronkyckling! La just upp ett av familjens favorit-kyckling-recept på min blogg, kolla gärna! http://middaghosmamma.blogspot.com
lina says
petra: Passar bra till både vardag och fest dessutom!
J: Älskar hennes recept som är enkla med mycket smak.
Tack:) Håller på och grejar med headers hit och dit, men får inte riktigt till det:)
mamman: Det ska jag kolla in!
Linda says
Vad glad jag blir över att hitta ett kycklingrecept som låter så supergott! Jag hatar att laga kycklingfiléer för det är bara jobbigt och rätterna blir lätt tråkiga.
I vilket fall övar jag på det och har fyllt frysen med kycklingfiléer. Det här receptet kommer verkligen till användning i veckan! 🙂