Som variation till det vanliga potatismoset gillar jag att laga blomkålsmos. Blomkålen har ju rätt len och mild smak i sig själv och funkar därmed utmärkt att smaksätta precis som man vill. Jag gillar denna variant där endast vitlök, persilja, olivolja, salt, peppar och en klick smör tillsätts. Blomkålens smak bevaras, men piffas till en aning med de övriga ingredienserna. Passar kanon att servera till chilistekt kyckling som till skillnad mot moset har mycket hetta i sig.
att avrunda moset med en klick smör är nästan ett måste…gör sig såå fint mot blomkålssmaken
Blomkålsmos med chilistekt kyckling
4 portioner
4 st kycklingfiléer
salt, svartpeppar
chilikrydda (valfri sort)
1 msk olivolja
ca 2 blomkålshuvuden
1 grönsaksbuljongtärning
vatten
1 vitlöksklyfta, pressad
en näve persilja, hackad
1 msk olivolja
salt, svartpeppar
1 msk smör
Krydda kycklingen med salt, peppar och chilikrydda runt om. Hetta upp olja i en stekpanna och låt kycklingen få färg. Flytta över filéerna till en ugnssäker form och kör in i ugnen på 200 grader, i ca 15 minuter eller tills de känns genomstekta. Dela blomkålen i mindre bitar och koka i vatten tillsammans med buljongtärningen. När blomkålen känns mjuk, häll av vattnet och tillsätt vitlök, persilja, olivolja, salt och peppar. Mixa med stavmixer till det blir mos. Rör ner smöret och smaka av. Servera tillsammans med chilistekt kyckling.
M A T B L O G G E N says
Nu blev jag hungrig.
Såå gott det ser ut.
/ Jenny
http://pernillawahlgren.se/bloggar/jennys-matblogg
Erika says
Låter supergott! Detta ska jag absolut prova 🙂
Karin says
Ska absolut prova moset! Vi brukar göra med blomkål och grädde med smak av muskost, men jag tycker det blir lite trist och blekt. Nu vill jag laga ditt!
Tack för inspiration och tips!
frida says
det är så gott med blomkålsmos! sen att det luktar sådär nä man kokar den är ju en helt annan sak 😉
Sofie says
Gött mos!! Kan nog tyvärr inte lura i min sambo det…