Sitter och surfar runt för lite matinspiration och hittar på tasteline den här Älggrytan med kaffe och stjärnanis! Låter ju jättespännande. Känns mustigt och höstaktigt, den ska jag laga till helgen. Bestämt!
Älggryta med Kaffe och Stjärnanis
4 portioner
0,5 kg grytbitar av älg
1 msk smör&rapsolja
salt och peppar
1 st gul lök(ar)
1 st morot/morötter
4 dl vatten
1 msk vilt & kantarellfond
2 st stjärnanis
1 tsk snabbkaffe, pulver
1 tsk maizena
Till servering:
2 st morötter
2 st persiljerot
1 msk smör
kantareller, stekta efter tillgång
pasta, eller ris
Ansa grytbitarna och bryn dem i omgångar i smöret och lägg över i en gryta. Salta och peppra. Skär lök och morot i bitar och lägg dem i grytan.Tillsätt vatten, fond och stjärnanis och koka upp. Koka under lock tills köttet är riktigt mört, ca 1 timme.
Skär under tiden morötter och persiljerötter i stavar. Koka dem lagom mjuka i lite saltat vatten. Ta upp och låt dem rinna av. Ta upp köttet när det är färdigt och lägg på en tallrik. Sila skyn, diska ur grytan och häll tillbaka skyn i grytan. Koka upp. Rör ut kaffepulvret i lite av den heta buljongen och rör ner i grytan. Lägg tillbaka köttet i skyn och koka upp.
Rör ut maizenan i lite kallt vatten och rör ner i skyn. Koka upp igen och sjud några minuter. Smaka av med salt och peppar.
Smält 1 msk smör i en kastrull. Lägg i rotfruktsstavarna och glasera och hetta upp dem. Servera köttet i såsen direkt ur grytan eller fördela köttet på tallrikar tillsammans med rotfrukter och stekta kantareller och servera såsen vid sidan om. Ris eller pasta är gott till.
bild och recept tasteline
Kommentera