Officiellt sommar, men inte vädermässigt som sagt:) Idag passar det utmärkt att värma upp sig med denna tofusoppa.
Jag skapade soppan för Kung Markatta tidigare, och under förra hösten kunde man provsmaka den i ett antal livsmedelsbutiker. Soppan är varken krånglig eller tidskrävande, men har en härligt mustig smak där lök, morot och äpple får samsas med smaker som tomat och kokos. Bitar av tofu ger soppan textur och mättar bra. För lite crunch och extra smak, toppar jag gärna soppan med ett gott knäcke smaksatt med ost & pumpafrö.
Knäcketoppad tofusoppa med tomat och kokos
4 portioner
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
1 morot, riven
1 svenskt äpple, rivet
1 tsk torkad oregano
1 msk kokosolja virgin
1 msk tomatpuré
1 st grönsaksbuljong, tärning
1 burk krossade tomater
2 dl vatten
1 burk kokosmjölk
1 förpackning tofu naturell, delad i mindre bitar
salt, svartpeppar
ärtskott
Kung Markattas Gourmetknäcke Ost & Pumpafrö, delade i mindre bitar
Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp en kastrull med kokosolja, fräs lök, vitlök, äpple, morot och oregano några minuter på medelvärme. Tillsätt tomatpuré, buljongtärning, krossade tomater och vatten. Låt puttra några minuter, tillsätt sedan kokosmjölk och tofu. Låt soppan bli genomvarm, smaka av med salt och peppar. Toppa soppan med ärtskott vid servering och smula över gourmetknäcke.
Obs! Soppan kan bli lite grynig om den får stå länge efter att tofun lagts i. Detta påverkar dock inte smaken, men servera den gärna så snabbt som möjligt efter tillagning.
Lina says
Nu lyser solen igen:) Soppväder ändå dock, svinkallt ute!