Kladdpepparkaka med lingongrädde

Nu kan man nog säga att jag officiellt har tjuvstartat julen. Inte med buller och bång kanske, men jag smyger in julsmakerna lite här och där. Både medvetet och omedvetet. Morgongröten har i veckan fått smak av fikon, valnötter och julröda Ingrid Marie. Mellanmålsfruktsalladen har pudrats med pepparkakskryddor och ikväll bestod efterrätten av en kladdpepparkaka med lingongrädde.

Eftersom jag inte hittade Frödinges kladdpepparkaka i butiken, gjorde jag en hemmagjord variant istället. Måste säga att det blev succé! Tydlig pepparkakssmak som ändå inte tar över för mycket. Smaker som gifte sig perfekt tillsammans med lingongrädden. Verkligen en efterrätt jag kan tänka mig i juldagarna. Så himla enkel (går ju utmärkt att förbereda dagarna innan) och med riktig julkänsla. Tror den skulle gå hem hos de flesta. Jag menar….vem gillar inte kladdkaka liksom?

cake lingonberrycream

Kladdpepparkaka med lingongrädde
8-10 bitar

100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1/2 tsk malen kanel
1/2 tsk malen ingefära
1/2 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malen nejlika

till servering:
vispgrädde+ lingonsylt (efter smak)

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda samman mjöl, kakao, vaniljsocker, kanel, ingefära, kardemumma och nejlika. Rör försiktigt ner blandningen i äggsmeten. Vänd ner smöret. Häll smeten i en rund form, ca 24-27 cm i diameter. Grädda kladdpepparkakan i mitten av ugnen ca 10-12 minuter. Låt svalna (gärna i kyl några timmar). Sikta över florsocker vid servering och servera med lingongrädde.


4 reaktion på “Kladdpepparkaka med lingongrädde

  1. Den ser riktigt god ut och visst längtar man efter alla goda julsmaker men jag tror jag väntar lite till, någon dag eller så 😉

  2. Har provbakat denna nu, dock inte provsmakat. Luktar mums! Men tiden på 9 minuter i ugnen kunde jag bara glömma, minst dubbla tiden tog det. Vill ju inte äta varm smet 🙂

  3. Karen: Hoppas du gillar den! Det där med tiden är lite av en smaksak och även beroende på när du ska äta kakan. Jag gjorde min på morgonen och den skulle avnjutas på kvällen och när den fick ligga i kylen tills dess blev den så där kladdig och god som jag vill ha den.

    Ska man däremot äta den rätt snart efter gräddning förstår jag att tiden måste ökas lite. Beror ju säkert på vilken ugn man har också:)

  4. Åh, det där lät smarrigt som tusan. När julstöket väl drar igång så ska detta testas =D

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *