Ingen är gladare än mig att tiden nu är inne för våra svenska underbara äpplen! Äppelsäsongen är magisk, tänk bara så många härliga sorter vi har att välja bland. Igår satte jag tänderna i mitt första discovery för i år och det var ren och skär njutning:)
Även de nyskördade rotfrukterna är ju fantastiska nu och det är just rotfrukter och äpple som samsas i denna goda höstpytt. En enkel pytt som passar bra att servera med en bit grillad eller stekt kyckling alt lax samt en fetacréme gjord på yoghurt och fetaost. Vill man lyxa till pytten lite extra så blandar man i ett gäng kantareller också:)
Höstpytt med äpple och rosmarin
4 portioner
1 gul lök
ca 3 medelstora potatisar
ca 3 morötter
en bit kålrot
1 msk rapsolja
1/2 msk smör
1-2 svenska äpplen
1 tsk färsk rosmarin, fint hackad
salt, svartpeppar
1 tsk honung
(ev kantareller)
Skala och hacka löken. Skala potatis, morötter och kålrot och tärna dem i ganska små tärningar. Hetta upp rapsolja och smör i en stekpanna. Fräs lök, morötter och kålrot på medelvärme ca 10 minuter. Tillsätt sedan potatis och låt allt fräsa på svag värme tills potatis och rotfrukter är lagomt mjuka, ca 30 minuter. Tärna sedan äpple och tillsätt det tillsammans med rosmarin och honung. Smaka av pytten med salt och peppar. Servera med grillad kyckling och fetacreme (yoghurt+ smulad fetaost + svartpeppar).
Kommentera