Dagens frukost kändes som en passande inledning på höstmånaden September. Kokt hel dinkel som serverades tillsammans med äppelbitar, nyplockade honungsrörda lingon, kanel, mandel & mjölk. Underbart gott också!
Hallå Lina! Om man tar äpple kanel och havregryn så har man ju huvudingredienserna till en smulpaj eller gröt! Jag försöker febrilt lista ut hur man skulle kunna göra en ”nyttig” paj som skulle kunna funka som frukost eller kvällis. Det som jag funderar på är vad man skulle kunna göra istället för att använda smör. Har du några tips?!
josefin: När det gäller paj till efterrätt så använder jag ofta rapsolja till smultäcke, eller om jag gör en deg. Det blir inte samma resultat som smör, men nästan godare tycker jag. Smuligt, och härlig smak!
Annars funkar det också att blanda i kesella tillsammans med havregryn, kanel och en gnutta mjöl. Det blir inte heller som vanlig paj, men gott tillsammans med äpplen eller bär. Till kvällsmål kan jag absolut tänka mig det!
hillis mat: Saltå kvarn använder jag!
filibabba: Ja, det var kanongott!
carolina: Nä, inte alls svårt. Tar lite tid bara. Jag blötlägger dinkeln kvällen innan, och kokar på morgonen i blötläggningsvattnet. Fick tips att man också kan hälla kokande vatten över dinkel och låta stå tills dagen efter. På så sätt spar man lite tid1
Petra says
Mums, jag älskar kokta, hela dinkelkorn!
Josefin says
Hallå Lina! Om man tar äpple kanel och havregryn så har man ju huvudingredienserna till en smulpaj eller gröt! Jag försöker febrilt lista ut hur man skulle kunna göra en ”nyttig” paj som skulle kunna funka som frukost eller kvällis. Det som jag funderar på är vad man skulle kunna göra istället för att använda smör. Har du några tips?!
Hillis mat says
Ser underbart gott ut,vilket märke på dinkel använder du?ha en bra dag!
Filibabba says
åh så gott! =)
carolina says
åh, jag vet inte hur man gör hel dinkel sådär=/ är det svårt? ser så himlans gott ut! 😀
lina says
petra: Jag med, gillar tuggmotståndet!
josefin: När det gäller paj till efterrätt så använder jag ofta rapsolja till smultäcke, eller om jag gör en deg. Det blir inte samma resultat som smör, men nästan godare tycker jag. Smuligt, och härlig smak!
Annars funkar det också att blanda i kesella tillsammans med havregryn, kanel och en gnutta mjöl. Det blir inte heller som vanlig paj, men gott tillsammans med äpplen eller bär. Till kvällsmål kan jag absolut tänka mig det!
hillis mat: Saltå kvarn använder jag!
filibabba: Ja, det var kanongott!
carolina: Nä, inte alls svårt. Tar lite tid bara. Jag blötlägger dinkeln kvällen innan, och kokar på morgonen i blötläggningsvattnet. Fick tips att man också kan hälla kokande vatten över dinkel och låta stå tills dagen efter. På så sätt spar man lite tid1