Från högsommarvärme till blåst och ca 10 grader. Känns som att det passar med en god fiskgryta idag.
Denna kokoslax är en snabb variant på fiskgryta. Laxen fungerar fint att byta ut mot annan fisk eller kyckling om man föredrar det.
Mumsig kokoslax med bönris
4 portioner
1 msk kokosolja
Ca ½ purjolök, strimlad
2 tsk sambal oelek
1 cm färsk ingefära, finriven
1 burk kokosmjölk
1 st grönsaksbuljongtärning/fond
400 g laxfilé (alt annan fisk eller tofu)
Salt
Svartpeppar
Maizenaredning
3 dl basmatiråris
1 burk blandade bönor (färdigkokta)
Bladspenat
Kokosflingor
Börja med att rosta kokosflingorna i en stekpanna på svag värme, låt svalna. Koka riset enligt förpackningens anvisning. Skölj bönorna. Hetta upp kokosolja i en stekpanna eller gryta, fräs purjolök, sambal oelek och ingefära på medelvärme någon minut. Tillsätt kokosmjölk och grönsaksbuljongtärning, låt puttra ihop några minuter. Dela laxfilén i mindre kuber, lägg ner den och låt sjuda ca 5-7 minuter tills fisken är klar. Smaka av med salt och peppar, red till lagom konsistens med maizenaredning.
När riset kokat klart, vänd ner bönorna. Servera kokosfisken tillsammans med bönriset och färsk bladspenat, strö över rostade kokosflingor.
Kommentera