grötfrukost-det bästa

Godmorgon! Trots jullovslunken vi befinner oss i ruckar vi inte på frukostvanorna. Ja, något senare än vanligt serveras den väl men den kära gröten finns nästan alltid med oavsett om det är lovdag, helg eller vardag. När det som idag vankas bovetegröt får jag dock koka en egen sats eftersom det inte riktigt går hem hos de andra familjemedlemmarna. Konstigt tycker jag! Det är ju så gott, och dessutom ger bovetegröten en skön mättnadskänsla. Men det funkar fint att låta två små kastruller puttra samtidigt också. Smaken är ju som bekant delad. Gillar ni bovetegröt?

buckwheat porridge
Denna gröt är smaksatt med torkade aprikoser, äpple och kanel. Kanongoda kombos! Blåbär och lite vaniljpulver är en annan favorit. Testa er fram till de smaksättningar ni gillar bäst.

Bovetegröt med aprikoser & äpple
1 portion

1/2 dl helt bovete
1 1/2 dl vatten
1 tsk linfrö
2 st aprikoser, strimlade
1/2 tsk kanel
1/2 äpple, i tärningar (till servering)

Skölj bovetet först i hett vatten och sedan i kallt. Koka bovetet i vattnet på svag värme ca 12-15 minuter. När det återstår någon minut av koktiden, rör ner linfrö, strimlade aprikoser och kanel. Toppa gröten med äppeltärningar och servera med mjölk, alternativt soya eller havredryck.


6 reaktion på “grötfrukost-det bästa

  1. Åh, det ser ut som en gröt man mår riktigt bra av! Alltså jag måste börja äta bättre. Min frukost består av vitt bröd och sockerstinn youghurt…

  2. Har inte provat den typen av bovetegröt men jag älskar din kalla "bovetegröt" som man blandar med yoghurt kvällen innan. Brukar jag alltid göra och ha med mig på tåget på väg till skolan under i alla fall sommarhalvåret, nu tycker jag den är lite i kallaste laget.. 🙂 Men den är toppen och jag längtar tills jag kan göra den igen, kanske ska prova om denna kan bli en ny favorit också.

  3. Helena: Ja, det stämmer. en gröt som ger en behaglig mättnadskänsla enligt mig iaf.

    Rebecca: Den kalla är ju super, men håller med om att det är godare med varmt så här års. Testa och återkom gärna med vad du tyckte om den.

  4. Jag har verkligen försökt det där med bovetegröt, men det gick inte. Ska nog försöka fler gånger, men just nu håller jag mig til min havregrynsgröt!

  5. Ska man inte krossa linfröna först? Annars är det ju inte lönt att ha med dem i receptet.

  6. Frida: det kan man göra, eller ännu enklare att använda de som redan är krossade. Dock föredrar jag att ha dem hela pga konsistensens skull.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *