Fruktskorpor

Fick ett tips från en gullig läsare, Marie, att Fruktskorporna från Smaker från Saltå Kvarn skulle vara goda. Eftersom jag älskar den typen av skorpor var jag ju bara tvungen att testa:)
Resultatet blev minst sagt gott som tusan! Knapriga, och lite sega i mitten, med härlig smak av apelsin, aprikos och med massor av goda nötter. Gott till en kopp te eller kaffe. Testa, testa, testa!!!!
Fruktskorpor (recept Smaker från Saltå Kvarn)
25 stora skorpor
150 g smör
3 dl råsocker
2 ekologiska apelsiner (saft och rivet skal)
200 g torkade aprikoser
4 dl vetemjöl
2 1/2 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
100 g hasselnötter
75 g mandel
50 g pinjenötter
Värm ugnen till 175 grader. Skrubba apelsinerna noga i varmt vatten. Riv skalet och pressa ur saften. Hacka aprikoserna i små bitar. Rosta nötterna i en het stekpanna och hacka dem. Rör ihop smör och råsocker. Tillsätt apelsinskal, saft och aprikoser. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner dem i smörblandningen. Tillsätt nöthacket, men spara lite att strö ovanpå. Dela degen i 2 bitar och rulla till kladdiga rullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och strö över nötterna. Grädda i ca 20 minuter. Låt dem svalna något och skär dem sedan i 2 cm tjocka sneda skorpor. Rosta skorporna med snittytan uppåt i 100 grader i 40 minuter. Skorporna ska vara lite sega i mitten.

14 reaktion på “Fruktskorpor

  1. Bara måste baka dessa, älskar de Italienska skrporna Biscotti å dessa verkar snarlika:)
    Brukar göra en variant av biscotti med Kardemumma å dessa blir oxå lite sega i mitten….mumma:)
    Återkommer med betyg;)
    Önskar en fortsatt trevlig tisdag!
    Vänligen/
    Lo

  2. Dom såg riiiktigt mumsiga ut=) Det känns att man lever, att jobba med sten är ett tungt arbete! Det ska vara växter…=) men imorrn ska vi plantera träd! kram

  3. åh, jag älskar när skorpor är sådär sega i mitten! ser underbart ut.. kanske nåt till kaffekalaset jag ska ha för ”släkten” i helgen?

  4. uj, måste baka i helgen! det är så otroligt gott när det är lite segt i mitten och inte torrt, hårt och tråkigt!

  5. lisa: jag håller med, testa dem gärna!

    hanna: Ja, gör det. Kanongoda!

    linda: Tycker också det är gott när det blir kontraster, knaprigt på ytan och segt i mitten!

  6. Detta måste bara provas:) .
    Super blogg du har ,har redan provat massor av dina recept och thai soppan är en av favoriterna

  7. Vilka underbara skorpor du bakat, ett bra baktips när tekoppen blir mer frekvent i min hand.

  8. Pingback: apelsiiiin | mat.såklart. | Lina Abrahamsson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *