Ett enkelt och gott frukt- och nötbröd hör julen till. Främst för att det passar så otroligt bra till goda ostar som exempelvis cheddar och stilton.
Detta bröd är superenkelt och kan bakas med olika typer av torkade frukter och nötter. Bra om man har ”slattar” hemma som man vill göra av med. Har använt mig av mandel, valnötter och så fikon och tranbär som känns juligt för mig. Brödet är också en fin gå-bort-present att ha med sig, gärna tillsammans med en god ost.
Julens frukt- och nötbröd
1 bröd
3 dl vetemjöl
3 dl fint rågmjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 tsk kanel
5 dl filmjölk
1 msk sirap
1 dl torkade tranbär
5-6 torkade fikon, klippta i bitar
1/2 dl sötmandel
1/2 dl valnötter
Sätt ugnen på 200 grader, varmluftsugn. Blanda alla torra ingredienser och tillsätt filmjölk och sirap. Lägg i frukt och nötter och blanda till en jämn smet. Häll fyllningen i en bakplåtspappersklädd form, strö lite rågmjöl över och grädda i nedre delen av ugnen i ca 60 minuter.
Kommentera