Idag var det premiär för dinkel till frukost. Kokt hel dinkel (från saltå kvarn), som serverades tillsammans med vaniljyoghurt & hallonsås. Tidskrävande, (då man ska blötlägga dinkeln minst 8 timmar och sedan koka 1 – 1 1/2 timme) men helt klart värt det. Brukar koka rätt mkt när jag ändå håller på. Perfekt att ha i kylen!
Dinkel med hallonsås
4 portioner
4 dl kokt kall dinkel
150 g hallon
6 dl vaniljyoghurt
Mixa hallonen i mixer eller med stavmixer. Lägg upp dinkel och vaniljyoghurt i en skål. Servera med hallonsåsen. Gärna lite nötter eller frön också för crunch.
Lisa says
jag är jättesugen på att prova dina ”gryngröter”. jag gör alltid bara havregrynsgröt, och nån gång sträcker jag mig till bovete… ser så gott ut med kallgröt och yoghurt! för övrigt gjorde jag sallad inspirerad av din med quinoa, nektarin och fetaost som jag snart ska käka till lunch. mm, vad gott det ska bli!
Jessica says
Ett tips om du vill ha en mindre tidskrävande variant är att kvällen innan hälla kokande vatten på dinkeln i en bunke och täcka över. Ställ gärna ner den i en avstängd kylväska för att behålla värmen över natten. På morgonen är den mjuk. Jag fick tipset i DN, kolla gärna upp följande länk,
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=118&a=804421
Annars tycker jag det är gott och nyttigt att grodda säd. Har precis testat att göra det med korn som är ett sädesslag jag annars inte får i mig så mycket av.
lina says
lisa: Ja, kall gröt serverad med yoghurt är rätt nytt för mig också. Började med att jag testade det till bovetegröt, och det var gott som tusan. Kul med variation.
Hoppas salladen blev god!
jessica: Smart. tack för tipset! Grodda är underbart, gör det alldeles för sällan!
Hillis mat says
hej där!har precis börjat blogga,och blir jätte inspirerad av dej,roliga recept du har!