fredagsfika: saftig mandelkaka

Fredag! Förstår inte riktigt vart veckorna tar vägen just nu, tiden bara springer iväg mot sommaren känns det som… Skönt med helg iaf trots att vårvädret inte alls är med oss (just nu snöar det enormt ute). Perfekt dag för bakning med andra ord.

Veckans fredagsfika är en gammal goding som jag gärna påminner om:) En saftig mandelkaka med framträdande mandelsmak. Jag gillar att äta kakan kall precis som den är eller som dessert tillsammans med hallon och en klick grädde. Faktiskt en av mina favoritkakor trots att jag inte bakar den så ofta men det får det bli ändring på:)

Trevlig helg på er!

Saftig Mandelkaka

Deg:
100 gram smör
2 dl vetemjöl
1/2 dl socker
1 st äggula

Fyllning:
75 gram smält smör
2 ägg
2 dl socker
2 st kokta kalla potatisar
1 dl sötmandel (den behöver inte skållas)
0,75 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
2 droppar bittermandelarom

Blanda alla ingredienser till degen i matberedare och mixa snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar botten, 24 cm. Ställ formen i kylen minst en halvtimme. Sätt ugnen på 200 grader. Använd gärna matberedare till fyllningen också. Finhacka mandeln, smält smöret och lägg i alla ingredienser. Kör snabbt till en jämn smet. Fyll formen med fyllningen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 25-30 minuter. Låt kakan svalna och pudra sedan över florsocker innan servering.

Förutom att husera här inne så finns jag även på Instagram, Facebook, Bloglovin och Twitter för er som vill följa mig där.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *