När vi pratar bakverk, är morotskaka en stor favorit. Älskar att morötterna gör sockerkakan saftig och lite kompakt, och tillsammans med glasyren som gärna får vara rätt syrlig, är det bara så ljuvligt!
Jag vill ha min morotskaka kryddig med tydlig smak av kanel, kardemumma och ingefära. Låter det gott? Testa då detta recept.
Med påskfin garnering passar morotskaka ju toppen även som en enkel påskdessert.
Kryddig morotskaka
ca 12 stora bitar (som gärna kan delas på hälften om den ska serveras efter en middag)
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl råsocker
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk kanel
1 1/2 tsk malen kardemumma
1 tsk malen ingefära
1/2 tsk salt
400 g fint rivna morötter
3 dl rapsolja el solrosolja
Glasyr:
200 g naturell färskost
70 g smör el margarin, rumsvarmt
3 dl florsocker
1-2 msk pressad citronsaft
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en ugnsform, 20×30 cm. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Blanda ner oljan försiktigt i äggsmeten under omrörning, sikta ner de torra ingredienserna och rör om ordentligt till en jämn smet. Rör till sist ner morötterna och häll smeten i formen. Grädda morotskakan mitt i ugnen i ca 50 minuter (kolla gärna, den ska vara saftig och inte för torr). Låt kakan svalna innan glasyren breds över.
Rör ihop färskost och smör till glasyren, sikta ner florsocker och rör om. Blanda till sist i citronsaften och bred sedan glasyren över den kakan. Garnera efter smak och tycke.
Eva says
Min kaka blev ganska kompakt och tung. Vad tror du gick fel?
Lina Abrahamsson says
Grejen med denna kaka är att den blir ganska kompakt, vilket jag tycker en morotskaka ska vara. Minskar du mängden morötter kan du få den lite lättare, så testa det!