Denna fredag lagade vi Biff med gremolata, potatisgratäng & haricot verts till det. Kändes festligt på nåt sätt! Inte så ofta vi äter potatisgratäng, så jag förknippar det med festliga tillfällen. Jag vet att många tycker att potatisgratäng bör vara gjord på vispgrädde för att smaka gott. Och visst blir den krämig och god med grädde (håller med), men denna variant var inte alls dum! Snarare jättegod! En väldigt smakrik potatisgratäng med mycket vitlökssmak, mums!
Receptet kommer från Nina, och jag hittade det i hennes underbara bok Kostrådgivarens Kokbok:
Potatisgratäng – makeover
8 potatisar av fast sort
2 gula finhackade lökar
2 vitlöksklyftor
2 dl lättmjölk + 2 dl lättkesella
2 msk grönsaksfond
1 tsk mineralsalt + 1 krm peppar
2 msk olivolja
1/2 dl riven lagrad ost 10%
Börja med att sätta ugnen på 225 grader. Skiva potatisen och finhacka lök och vitlök. Blanda mjölken med kesella, fond, salt och peppar (vispa ihop går bäst tycker jag). Smörj en ugnsform med olja. Varva potatisskivor med hackad lök och vitlök i formen och häll mjölkblandningen över alltihop. Avsluta med riven ost på toppen. Sätt in i ugnen i ca 40-50 minuter.
Köttet (ryggbiff) är bara saltat och pepprat och stekt i grillpanna. På köttet strödde jag över lite god gremolata:
Gremolata
Riv citronskal från en citron fint och blanda med en näve hackad persilja och en klyfta finhackad vitlök. Salta och peppra. Lite olivolja är också gott att blanda i!
emliscious says
potatisgratäng är bland det godaste som finns!! jag gör min på milda mat extra (4%)! blir så där ritgit gräddig då fast den ändå är nyttig liksom!!! ååå potatsigratäng måste jag göra! kanske imorgon!? mums mums!!
lina says
emelie: Det var ju också ett bra tips! Älskar också potatisgratäng, äter det alldeles för sällan faktiskt!
Sara says
Går det att byta kesellan mot något annat (för oss som är laktos intoleranta) ?
lina says
sara: Laktosfri matyoghurt (vet att valio har en)som du reder med med vetemjöl borde funka!