Den här kakan med morot & mandel är en riktig ”Lina kaka”, som faller mig helt i smaken. Hittade den i en bilaga som följde med ett gammalt nummer av Laga Lätt, där hade de dock gjort en Jordgubbstårta av kakan. Men jag äter den allra helst som den är med en citronsmakande philadelphiakräm på.
Det är i alla fall ett riktigt toppenrecept, och kakan blir saftig, hög och fin utan att den innehåller varken smör eller olja. En liten bit efter maten sitter fint, eller till lyxfika med en kopp te eller kaffe! Ljuvligt god….
Finfin kaka med morot & mandel
10-12 bitar
200 g morötter
200 g mandel
1 citron (skalet)
4 ägg
1 krm salt
1 1/2 dl strösocker
1 3/4 dl vetemjöl (kan bytas ut mot 1 1/4 dl potatismjöl för en glutenfri kaka)
Sätt ugnen på 175 grader. Skala och finriv morötterna, kör mandeln i matberedare tills den blir till ett smul. Skrubba citronen och riv skalet fint. Vispa äggvitor och salt till en fast maräng. Vispa gulor och socker till en luftig smet. Blanda mandel och mjöl, rör ner detta i äggulorna. Rör i morot och citronskal. Vänd i äggvitan. Smörj en form med löstagbar botten (ca 24 cm). Häll i smeten och grädda kakan mitt i ugnen ca 30 minuter. Låt svalna.
Topping
200 g philadlephiaost
1/2 dl florsocker
1 msk citronsaft
citron eller limeskal till garnering
Blanda ihop ingredienserna till toppingen och bred den över kakan. Garnera med rivet skal av citron eller lime.
Cornelia says
Mmm denna ska jag göra en dag! Kan man byta ut mandeln till något annat? Har nämligen allergiska i familjen.
Kram!
lina says
Cornelia: Du skulle kunna prova solroskärnor som du också smular i matberedare/mixer. Gjorde det i en annan mjuk kaka en gång, och resultatet blev riktigt bra. Blir rätt nötig smak, men gott!
Christoffer Hedlund says
Mmm guu va gott!
Men du? Hur gör jag med avokado om jag inte äter den på studs? Den blev tokbrun rätt snabbt när jag inte åt den till middagen.
Har du tittat nåt på den nya flugan "Ekolådan"? Tänkte om du har någon uppfattning kring det. http://www.ekoladan.se
lina says
Christoffer: Bästa tipset för att undvika brun avokado tycker jag är att gnida in den med lite citron eller limesaft. Att behålla kärnan i den halva som är kvar är också ett bra tips.
När det gäller Ekolådan tycker jag att det är ett bra alternativ för dem som vill äta ekologiska frukter och grönsaker, och inte har tid/orkar skaffa hem dem själv. Själv tycker jag ju att halva nöjet är att botanisera bland hyllorna i butiken så för mig är det inte ett alternativ.
Sedan väljer jag hellre närodlat än ekologiskt i vissa situationer, typ svenska äpplen går före ekologiskt odlade från t.ex. Brasilien. Mer klimatsmart och framförallt godare. Det är min åsikt. Vad tycker du?
Christoffer Hedlund says
Ah ok.. duly noted gällande avokadon. Är duktig på att äta upp dem som smör men tänker inte på när jag delat upp dem och bara äter upp en halvan :).
Sedan när det gäller Ekolådan så har jag så dålig uppfattning om det. "Vi väljer alltid närodlat framför importerade varor och vår ambition är att innehållet ska kännas spännande och varierande." Känns som om det mest bör vara närodlat. Några tryck på en dator och allt är klart, tydligen. Känns som om när jag är på affären så hamnar jag i slentrian när jag kommer till grönsaker och frukter. Har faktiskt rätt dålig koll på vilka produkter som ligger i tiden och bör vara en säsongsvara.
Så håller med dig om närodlat går före eko men annars tänker jag nog eko när jag tittar på utländskt.
Kanske du kan rekommendera någon bra sida som kanske listar säsongsvaror tills jag kanske får in just sånt i huvudet :). Oj vad långt det här blev.
Helena Ljunggren says
Mums! Morotskaka är ju så fantastiskt gott och likaså mandel – en hit 🙂
http://www.helenaljunggren.com
lina says
Christoffer: Ett tips är att gå in här: http://www.fruktogront.se/
och sedan anmäla dig till nyhetsbrevet. Då får du aktuell info om vilka frukter/grönsaker som är i säsong samt hur de ligger till prismässigt mailat direkt till dig. Hur bra som helst om man vill ha lite koll!
Christoffer Hedlund says
tack för tipset!
lina says
Christoffer: Var så lite:)
Ulrika says
Hm.. jag gjorde denna precis, ska precis slänga in den i ugnen. Men borde man inte bröda formen?
Ulrika says
Nej visst behövde man inte alls bröa formen. Va bra. Det var en supergod kaka. Verkligen. Kommer nog lägga in receptet imorgon på min blogg, fast länka hit såklart:)