Romrussin är väl en typisk ”vuxensmak”? En sådan där kombination man avskydde tidigare, men börjat uppskatta med åldern. För mig är det så iallafall. Det finns fler exempel också. Punchpraliner, ägglikör, arraksbollar och apelsinchoklad bland annat.
När jag fick hem ett produktprov av en ny rom- Appleton Estate Extra 12 YO (70725), tänkte jag direkt på romrussinglass. Har testat köpta varianter, men som oftast är de alldeles för smaklösa. Gör man sin egen är det lätt att smaka av tills man får den perfekta balansen.
Det blev en snabbvariant denna gång, med en god köpt vaniljglass som jag vispade mjuk och blandade i de rommarinerade russinen. Gudars så gott alltså! Den kraftfulla romsmaken med doft av brunt socker, honung, apelsinskal och vanilj gjorde sig alldeles perfekt till glassen, och vilken enkel dessert. Helt i min smak. Det är så här jag föredrar de starkare dryckerna, i matlagning, dessert och diverse bakverk. Där man tydligt kan känna smaken, men att den ändå mildas upp tillsammans med andra ingredienser. Rekommenderas! Ännu godare blir det förstås om man orkar göra sin egen vaniljglass:)
Romrussinglass-snabbvarianten
6-8 portioner
1 liter vaniljglass
2 dl sultanrussin
1 1/2 dl rom
Lägg russinen i en skål, häll på rom och låt marinera i ett dygn. Låt glassen bli rumstempererad och vispa den mjuk med elvisp. Tillsätt romrussinen (spara några till garnering) och häll upp glassen i en form. Förvara glassen i frysen tills det är dags att servera den. Lägg upp i skålar och toppa med några romrussin vid servering.
Appelton Estate Extra 12 YO lanseras på Systembolaget i början på Oktober.
Kommentera