Måste dela med mig av en supergod paj vi testade ikväll. En päron- och hallonpaj serverad med kardemummasås. Päron och hallon var verkligen en kanongod kombination och kardemummasåsen……ja den borde nästan få ett eget inlägg:) Ni vet ju att jag älskar kardemumma och denna sås smakar rikligt av kardemumma minst sagt. Alla smaker tillsammans funkade klockrent. Päronens sötma, de lätt syrliga hallonen och så kardemumman som bröt av fint. Rekommenderar er varmt att testa.
Vi gjorde såsen först, kylde ner den och serverade den kall. Nästa gång vi gör äppelpaj blir det helt klart denna kardemummasås till:) Tänk bara på att vara försiktig när du gör såsen. Blir den för varm kan det nämligen bli äggröra/omelett:)! Max 82 grader ska den vara, jag använde termometer för att vara på den säkra sidan.
Receptet kommer från MerSmak (coop) och är skapat av Sara Begner.
Päron- och hallonpaj med kardemummas
200 g kallt tärnat smör
1 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2,5 dl havregryn
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
3 stora skalade klyftade päron
250 g hallon
2 msk strösocker
2 tsk florsocker
Kardemummasås:
5 äggulor
3/4 dl strösocker
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl mjölk
1 tsk mortlade kardemummakärnor
Börja med att sätta ugnen på 175°. Blanda smöret med de torra ingredienserna till degen (gärna i en matberedare) eller med fingrarna.
Lägg 2/3 av smuldegen i en form med löstagbara kanter (24-26 cm). Tryck ut degen ordentligt i botten och 2 cm upp på kanterna. Fördela päron och hallon ovanpå och strö över strösockret. Toppa med resten av smuldegen. Grädda mitt i ugnen i ca 40 min.
Vispa äggulor och socker pösigt till kardemummasåsen. Koka upp grädde, mjölk och kardemumma. Dra av från värmen. Vispa ner äggsmeten i kastrullen. Värm försiktigt under vispning tills den tjocknat, vid 82° (använd gärna termometer). Servera varm eller kall (tycker kall är absolut godast).
Servera pajen med kardemummasås och pudra ev florsocker över vid servering.
Kommentera