Inne hos Cornelia med fina bloggen Blueberries and love, fick jag tipset att blanda vallmofrön i smuldegen. Testade det idag då jag svängde ihop en äppelpaj till efterrätt. Tillsatte även lite hackad sötmandel och gillade verkligen resultatet måste jag säga. Detta gav både extra crunch och en god smak till smuldegen, dessutom blev det väldigt vacker kontrast med de blå vallmofröna. Ett kanontips helt enkelt som jag tackar Cornelia för.
Äppelpaj med vallmo
4-5 portioner
5 st äpplen, skalade och tärnade
2 tsk råsocker
1 tsk kanel
125 g smör
3/4 dl råsocker
2 dl vetemjöl
2 dl havregryn
1/2 dl hackad sötmandel
1/2 dl blå vallmofrön
Sätt ugnen på 200 grader. Fördela de skalade och tärnade äpplena i en smord pajform. Strö över råsocker och kanel. Tärna smöret och nyp ihop det med råsocker och vetemjöl. Blanda sedan i havregryn, mandel och vallmo tills det blir en rätt fast massa. Fördela/smula degen över äppeltärningarna och grädda sedan pajen i mitten av ugnen, (200 grader) ca 25-30 minuter. Servera med vaniljsås eller kesella vanilj.
Ulrika says
Äppelpaj! Det var länge sen sist – kanske dags att hotta till smulpajen lite när det blir dags igen. Snart hoppas jag.