Igår avslutade vi en skön påskhelg med en av mina favoritsallader, ceasarsallad. Den är så fantastiskt god i all sin enkelhet med kombinationer som verkligen fungerar ihop. Den smakrika ceasardressingen sätter ju pricken över salladen så den är ett måste enligt mig:) I övrigt kan man blanda ingredienser lite som man vill men igår blev det enkelt och klassiskt med romansallad, kyckling, parmesan, brödkrutonger och så ceasardressingen då. Lite knaperstekt bacon på toppen kunde smakat fint men absolut inte nödvändigt.
Ceasarsallad
4 portioner
Ca 3 st kycklingfileér
salt, svartpeppar
grillkrydda/chilikrydda
2 msk rapsolja
1 kruka romansallad
Parmesanost
Brödkrutonger:
4 skivor toastbröd (gärna med surdeg)
2 msk olivolja
flingsalt
Ceasardressing: (kryddburkens variant som jag älskar)
2 äggulor
1 msk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
2 tsk pressad citronsaft
1 vitlöksklyfta
2 sardeller
3 dl rapsolja
½ dl finriven parmesanost
salt, peppar
Ca 1 msk vatten
Tärna kycklingfileérna och stek i oljan, smaksätt med salt, peppar och valfria kryddor. Skölj salladen och strimla i stora bitar. Skär bort kanterna på brödet, tärna och stek i oljan på medelvärme tills det blivit gyllenbruna krutonger, smaksätt med flingsalt. Mixa äggulor, vinäger, citron, vitlök och sardeller, häll försiktigt i rapsoljan i en rinnande stråle under fortsatt mixning, blanda sedan i parmesan och smaksätt med salt och peppar. Man kan blanda i en gnutta vatten om man vill ha något tunnare dressing.
Blanda ihop romansallad och kyckling med dressing och toppa med krutonger och hyvlad parmesanost, gärna några drag med pepparkvarnen också. Detta går bra att blanda direkt på sin tallrik, alltså att var och en får blanda ihop sin egen sallad. Brukar oftast göra så hemma då barnen inte alltid vill att det ska vara ”ihopblandat” utan mer ligga i högar på tallriken:)
Sara says
Love caesarsallad!
Webbyrå says
Hej, Jag bruka kolla på din blogg, den är jätte snygg, stilren, professionell. hejar på dig 😀
Lina Abrahamsson says
Tack, vad glad jag blir:)
Anna says
Riktigt bra caesardressing!
Tog snäppet mer citron och blandade i kanske dubbelt så mycket vatten, men det är ju en smaksak hur lös/fast man vill ha dressingen.
Använde blender, och det fungerade mer än väl.
Kycklingfiléerna brynte och sedan ugnsbakade jag dem hela till 72 grader, lindade in varje filé i aluminiumfolie en stund och skivade sedan upp. Blir så mycket mer saftigt då!
Tack för receptet! 🙂
Lina Abrahamsson says
Ja, visst gör dressingen halva salladen i detta fall! En sallad att njuta om och om igen under sommaren helt klart:)