Har just bakat ett fruktbröd med nötter som blev väldigt gott! Hela hasselnötter och fikon ger brödet en härlig smak, och jag älskar när det är lite tuggmotstånd. Passar nog väldigt bra till ostbricka, med en skiva stark ost! Bröden blev dock inte lika höga som jag hade tänkt mig, kanske berodde det på formarna jag använde. Gillar ni nötter & torkad frukt, så testa detta bröd!
Fruktbröd med nötter
2 st
Surdeg
1 dl grovt rågmjöl
1 dl vatten
25 g jäst
Dag 2
100 g hasselnötter
100 g solroskärnor
1/2 dl linfrön
1/2 dl russin
8 fikon, hackade
25 g jäst
1 tsk salt
3 dl grovt rågmjöl
ca 11 dl vetemjöl
5 dl vatten
Rör ihop surdegen till en lös deg. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur över natten.
Rosta nötter och solroskärnor i torr stekpanna. Låt svalna. Blanda surdegen, nötter, solroskärnor, linfrön, russin, fikon, jäst, salt, rågmjöl, det mesta av vetemjölet och 37 grader varmt vatten. Arbeta degen väl. Den ska vara lite kladdig. Tillsätt ev mer mjöl. Låt jäsa övertäckt ca 45 min.
Ta upp degen på mjölat bakbord och forma den till två limpor. Lägg i smorda formar, 1 1/2 liter. Låt jäsa i 30 minuter. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, 45 minuter.
recept från mat magasinet nr 12, 2007
anne says
Vad gott det brödet ser ut! Vill önska er en underbar God Jul!
sofia says
mums vad gott! bröd med frukt i är alltid en hit 🙂
god jul!
annamaria says
Jag såg också det brödet i matmagasinet. Ser så himla gott ut! God Jul!!
lina says
Alla: Brödet är verkligen en hit! Önskar er alla en riktigt god jul!
Jolla99 says
GOD JUL!! Kramar
http://tomtensdotter.blogg.se says
Vill önska en riktigt god jul till dig och din familj
Emma says
Kommer verkligen att testa detta! Älskar frukt i bröd.