Vart tar tiden vägen egentligen? Helgen har gått i rasande fart och denna kväll har bara försvunnit känns det som. Hade tänkt hinna slänga ihop en deg ikväll också så att vi kan njuta av dessa bröd till frukost i morgon. Får se om jag hinner…
Färska Morgonbröd
10 stycken
25 g jäst
3 dl vatten eller mjölk
1 dl kesella 1%
1 tsk salt
1/2 dl krossat linfrö
2 dl fiberhavregryn
5-6 dl vetemjöl
Smula ner jästen i en bunke. Rör ut jästen med lite av den kalla vätskan och tillsätt sedan resten. Rör ner kesella, salt, linfrö och fiberhavregryn. Arbeta ner vetemjölet men spara lite till utbakningen. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter.
Tag upp degen på mjölad arbetsbänk och arbeta den smidig med resterande mjöl. Forma degen till en rulle ca 40 cm och skär i 10 bullar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Täck dem med bakduk. Ställ plåten i kylskåp över natten.
Morgonen därpå: Sätt ugnen på 250 grader. Ta ut bullarna från kylskåpet och låt de stå i rumstemperatur medan ugnen värms. Strö lite mjöl eller fiberhavregryn på bullarna. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 10-12 minuter. Låt svalna på ett galler.
recept ica
Kommentera