Min rabarber planterades ner förra våren, och har därmed inte hunnit så långt ännu. Med andra ord är den som allra bäst just nu, späd och fin. Oftast förknippar man nog rabarber med diverse desserter eller bakverk, men egentligen är det ju bara fantasin som sätter gränser.
Tina, som driver finfina pickipicki inspirerar tex. med en rabarbersallad som tillbehör till köttbullarna. Hos arla kan man hitta denna rabarberkyckling som jag hade tänkt testa till helgen. Och till frukost häromdagen kokade jag en bovetegröt som toppades med rabarber. Den fick då först gotta ihop sig med lite lönnsirap och blev ett riktigt trevligt inslag till grötfrukosten. Fler fina rabarbertips tas gärna emot?
Bovetegröt med rabarber & lönnsirap
1 portion
1 dl helt bovete
2 dl vatten
1/2 krm salt
1/2 tsk hela linfrön
1 krm kanel
1-2 späda rabarber
1 1/2 msk lönnsirap
1 msk pumpafrön
Skölj bovetet först i hett vatten och sedan kallt. Koka upp bovetet med vatten och salt, låt koka på svag värme i ca 15 minuter. Tillsätt linfrö och kanel. Tärna rabarbern och blanda med lönnsirap i en kastrull. Låt småputtra några minuter på svag värme. Lägg upp gröten i en skål, toppa med rabarber/lönnsirapblandningen och pumpafrön. Servera med mjölk, havredryck eller soyadryck.
Hovkonditorn says
Fräscht med rabarber till gröten!
Ann-Louise says
Vilken lyxfrukost! Både nyttigt och gott och med en touch av försommar. 🙂
Maria says
Åh så ljuvligt att ha rabarber till gröten!
Caroline says
Rabarbetsoppa är underbart! Lägg skivade rabarber i en kastrull och täck med vatten, låt koka tills det blir mjukt och ha då i socker efter behag. Ät den iskall, mums på varma sommardagar!
Om man passar på att koka mycket rabarber så kan man av den del göra rabarberkräm, då gör man likadant men man tar i potatismjöl i slutet.