Jag har inte tjuvstartat julen ännu, men erkänner att jag börjar bli lite sugen nu. Sugen på saffran, doften av glögg och pepparkakor. Sugen på knäckemackor med julskinka och stark senap…ja, det finns många dofter och smaker att längta efter.
Även på frukosten kan man sätta julprägel om man så önskar. I slutet av november förra året gjorde jag denna härliga saffransgröt som toppades med granatäpple och valnötter. Färgstark, vacker och rejält med saffranssmak!
Saffransgröt med granatäpple & valnötter
2 1/2 dl grötris
5-6 dl vatten
1/2 tsk salt
10 dl mjölk
1 bit kanelstång
1 pkt saffran (kan minskas till hälften om man önskar mindre smak av saffran)
(ev lite socker)
Mät upp ris, vatten och salt. Koka upp, rör om och låt småputtra ca 10 minuter. Tillsätt mjölk och kanelstång, låt koka upp och låt sedan gröten svälla på svag värme ca 40 minuter. Tillsätt saffran, ev lite socker och rör om. Stäng av värmen på plattan och låt gröten stå kvar och svälla ytterligare en stund tills den blir krämig och god. Toppa med granatäpple och valnötter vid servering.
matarkivet says
Jag vet vad du menar. Nu nar morkret har infunnit sig langtar man till julen! Jag kopte faktiskt min forsta julklapp igar, kanns skont att ha borjat sa smatt. 🙂
tina says
Åh, du får mig att längta. Både efter jul och efter saffransgröt (fast jag inte ens vet hur den senare smakar). Kram
Cecilia says
Jag försöker också hålla på julandet ett tag till fast jag börjar bli sugen. Det är tidingarnas fel, de har ju så lång pressläggning (till skillnad från bloggare) så det förstår man kanske att de måste tjuvstarta.
Men när får man börja julpyssla så smått? Det skulle finnas ett datum, så att det liksom blev en utmaning för bloggare att hålla sig till det.
20e november? är det rimligt? =)