Vill börja med att tacka alla er som skickat in bidrag till Alla ♥ – tävlingen! Jättekul, och det är verkligen underbara recept/meny förslag från er alla! Nu har jag läst, funderat, läst lite till & funderat ännu mer:) Riktigt riktigt svårt att endast utse en vinnare har det varit! Jag har i alla fall beslutat mig nu med motiveringen:
En meny med recept som passar min och min familjs smaker som handen i handsken. Det låter enkelt & underbart gott, dessutom en efterrätt som nog går att förbereda dagen innan. Som om det inte vore tillräckligt så har vinnaren även bidragit med vintips till förrätt & huvudrätt. Det här är en meny som jag längtar efter att få njuta av!!!!
Stort Grattis till vinnaren som heter Johanna!!!!! Maila din adress till mig lina(dot)abrahamsson(snabela)umeaenergi(dot)com så skickar jag vinsten till dig!
Vinnarmenyn:
Förrätt:
Här fräser jag 4 vitlöksklyftor i smör och olja blandat och sedan lägger jag i 300 g färska skalade räkor snabbt så de blir varma ochtar tillsig av vitlök. Sen drar jag ett varv med svartpepparkvarnen och strör lite flingsalt samt strör over persilja och serverar på två mini-stekpannor med ett glas vitt till, nämligen rapitala cataretto chardonnay 2006.
Huvudrätt:
Här bakar jag en hel laxsida som täcks med pesto ovanpå. Runt på ugnsfatet halverar jag tomater och brer lite pesto på dem samt persilja på. Till detta gör jag en sallad på 2 avokados, 200 g babyspenatblad, 1 burk stora vita bönor, 1 rödlök i tunna strimlor samt bulghur för två personer som jag låtit avsvalna. På bulghursalladen slår jag naturligtvis en dressing på 1 msk olivolja, 1 mak vinäger och 1 msk vatten +lite flingsalt & svartpeppar. Jag lyxar till det med att göra en tzatsiki på en gurka som rivits och kramats ur på vätska, 1 burk matlagningsyoghurt samt en nypa flingsalt, 1 tsk olivolja och lite svartpeppar. Till detta serverar jag faktiskt rött vin, favoriten Penfolds Rawsons Retreat.
Till efterrätt blir det citronpaj med lime från recepten.se
Citronpaj med lime
Pajskal:
3 dl vetemjöl
2 msk socker
125 g smör eller margarin
1 äggula eller 2-3 msk vatten
Fyllning:
3 ägg
2 dl socker
2 msk vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
1 lime
1 citron
Garnering:
1 lime
florsocker
Servering:
3 dl vispgrädde
Gör så här:
Gör pajskalet. Låt smöret/margarinet bli rumsvarmt. Rör ihop smör/margarin, socker och mjöl till en grynig massa, gärna med elvisp. Tillsätt äggulan eller vattnet och arbeta ihop till en deg.
Tryck ut degen i en pajform ca 24 cm i diameter. Ställ in i kylen ca 30 minuter.
Gör fyllningen: Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner vetemjöl, vaniljsocker och vispgrädde. Riv skalet på lime och citron och pressa ur saften. Tillsätt saft och skal till smeten och rör till en jämn smet. Häll smeten i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 30 minuter.
Låt pajen svalna. Sikta över florsocker och skiva lime och garnera med.
Servera pajen lite ljummen eller kall med vispad grädde & kaffe såklart!
Hallongumman says
Det var jättekul att få delta – även om jag inte vann 🙂
Ska du laga det vinnande receptet? Det skulle vara kul att se lite bilder på rätterna.
Martina says
Kul att du valde något som verkar ganska lättlagat men ändå festligt. Kan absolut tänka mig att tillaga detta. Är det gott att äta vita bönor på det viset? Har ingen erfarenhet. Har du?
lina says
hallongumman: Ja, jag kommer troligtvis att laga denna meny & ska självklart försöka lägga ut bilderna!
martina: Jag gillar bönor i alla sorters sallader, det är supergott!
sofia says
vad god citronpajen låter =)
Hanna says
Mm! Hela menyn lät smarrig!
Lumumma says
Mums, vilken god meny! Lax, citronpaj … perfekt. 🙂
Moa says
Grattis Johanna!