Nu har jag laddat kylen med en sats fikonbollar igen! Härligt att ha till hands när sötsuget sätter in sådär efter måltiden eller på eftermiddagskvisten. Eftersom de passar så fantastiskt bra till en kopp kaffe så ersätter de lätt andra typer av kakor/bakverk.
Detta är en mindre sats som man snabbt mixar ihop och formar till bollar. Självklart går det bra att dubblera receptet om man önskar fler fikonbollar:)
Fikonbollar
Ca 10 st
100 g torkade fikon
1 msk kakao
2 msk kallt kaffe
1 1/2 dl havregryn
1 dl valnötter
1/2 dl russin
Ca 1/2 dl riven kokos (rosta den gärna)
Rosta gärna kokosen i en torr stekpanna tills den fått fin färg. Klipp fikonen i bitar (ta bort den hårda stjälken) och mixa tillsammans med kakao och kaffe. Tillsätt havregryn, valnötter och russin och mixa allt till en smet. Forma till bollar och rulla i kokosen. Förvara fikonbollarna i en burk i kylskåp.
Ann Sofi Matsafari says
Fikonbollar åt jag för första gången idag. Jättegott! I de jag åt var det kokosnötsolja och inga nötter men riktigt saftiga och goda.
Ha det gott!
//Ann-Sofi, Matsafari