Jag ser att det verkar vara många baksugna i helgen med tanke på vilka recept som nu kikas på flitigt här inne:) Påminner därför om två härliga bakverk som jag tidigare publicerat, båda innehållandes saffran. Två favoriter faktiskt:) Saffransbutterkaka (recept nedan) och Leilas saffransskorpor som är ett måste för mig till jul.
Ha en mysig lördag!
Saffransbutterkaka
2 st
1 paket jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 1/2 dl socker
2 påsar saffran (à 1/2 g)
2 krm salt
ca 14 dl vetemjöl (ca 840 g)
200 g mandelmassa
150 g smör, rumsvarmt
1 tsk vaniljsocker (detta är gudomligt)
Garnering:
ägg, uppvispat
hackad mandel (hacka eller använd mandelspån)
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Låt det bli fingervarmt. Rör ut jästen med lite av mjölkblandningen och häll sedan i resten. Blanda i socker, saffran, salt och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig tills den släpper från kanterna. Strö lite mjöl på ytan så att den inte torkar. Täck med bakduk och låt jäsa ca 45 minuter.
Smörj två runda bakformar. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord, knåda lätt och skär degen i 2 delar. Kavla ut varje del till en platta, ca 30×40 cm. Bred på smöret och riv över mandelmassan. Strö över vaniljsockret. Rulla ihop från långsidan. Skär i ca 3 cm långa bitar som du sedan packar i formarna. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200°C. Pensla med uppvispat ägg och strö på hackad mandel. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.
Kommentera