smulpaj med äpple

Dessa bilder gör inte denna paj rättvisa (var lite för glupsk för att hinna fota) men vill ändå lägga upp receptet då det är mitt absolut favoritrecept bland smulpajer. Vi mumsade denna i lördags och att den är vansinnig god det kan jag intyga!

Desserter med äpple är nästan ett måste att njuta av i September och en klassisk smulpaj brukar vara ett säkert kort då den går hem hos de flesta:) Det här är egentligen en helt vanlig smulpaj men det är tre små ingredienser som gör att den får det där lilla extra. För det första blandar jag i lite solrosfrön och grovt hackad mandel i smuldegen vilket ger ett väldigt gott ”crunch”. Den andra ingrediensen är flingsalt. Bara en liten nypa som ger en fantastiskt god smakbrytning mot de söta äpplena, det gör verkligen skillnad ni måste testa. Servera pajen med vaniljsås eller en kula vaniljglass.

Smulpaj med äpple
6 portioner

Ca 6-8 svenska äpplen (beroende på storlek)
1 tsk socker
1 tsk kanel

130 g smör, kylskåpskallt
2 dl vetemjöl
3/4 dl havregryn
1 msk solrosfrön
2 msk hackad mandel
1 1/2 dl socker
En nypa flingsalt (ca 1 tsk)

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och dela äpplena i klyftor, lägg dem i en pajform och strö över socker och kanel. Skär smöret i tärningar och nyp ihop till en smulig deg tillsammans med mjöl, havregryn, solrosfrön och mandel. Blanda i sockret och flingsaltet. Smula degen över äppelklyftorna och grädda pajen mitt i ugnen i ca 25 minuter. Låt svalna lite och servera tillsammans med vaniljsås eller vaniljglass.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *