drömgod morotskaka med mandelmjöl

Fredag igen då! Nu var det längesedan jag hade ett inlägg i kategorin ”fredagsfika” men här kommer en drömgod morotskaka!

Morotskakan är bakad på enbart mandelmjöl denna gång, oftast brukar jag blanda mandelmjöl och vetemjöl men detta fungerade också riktigt bra. Mandelsmaken är perfekt i detta sammanhang. Använd gärna en mindre form så att kakan får lite höjd då den ju inte jäser på samma sätt med mandelmjöl.

Kakan är saftig och lite lätt kryddig med smak av kanel, kardemumma och ingefära. Kan inte tänka mig ett godare helgfika än denna tillsammans med en kopp nybryggt kaffe.

Trevlig helg på er! Kramar.

Morotskaka bakad på mandelmjöl
Ca 10 bitar

2 ägg
1 1/2 dl socker (alt sötströ men minska då mängden)
3 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1/2 tsk ingefära
1/2 tsk kardemumma
1 dl rapsolja
3 dl finrivna morötter

Glasyr:

50 g smör (alt mjökfritt margarin)
100 g färskost (alt sojamjukost)
2-3 msk citronsaft
2 dl florsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Tillsätt rapsolja och morötter och blanda till en jämn smet. Smörj och bröa en form (gärna med kokos), häll i smeten. Grädda kakan mitt i ugnen i cirka 30 minuter. Låt svalna. Blanda alla ingredienser till glasyren och bred på den avsvalnande kakan. Glasyren kan man även hoppa över om man vill (men den är väldigt god).


5 reaktion på “drömgod morotskaka med mandelmjöl

  1. Låter gott!
    Skulle någon tsk bakpulver hjälpa till för att få lite mera höjd?
    Hälsningar Elisabeth G

    • Den är supergod men tyvärr blir det inte samma höjd när man bakar med mandelmjöl. Kakan innehåller redan bakpulver så tror inte det hjälper med mer. Ett tips om du vill ha den högre är isåfall att använda en liten form:) /Lina

      • Tack för svar. Såg inte att det var bakpulver i receptet. Så går det när man läser för fort:)
        Ska absolut prov att baka den.

        • Bakade den först för en månad sen ca. Så det dröjde ett tag.
          Tog en mindre springform ca 18 cm i diameter. Och den blev nästan samma höjd som en vanlig morotskaka. Och jätte god:)

          • Vad kul att du testade och att du gillade den:) Perfekt att använda en mindre form när man vill ha den hög som en vanlig morotskaka! Tack för att du återkopplade, alltid kul att höra:) /Lina

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *