Decembermat som smakar ljuvligt så här innan julmaten:) Denna quinoasallad är gjord på min favoritquinoa, nämligen den röda och serveras med lax och en härligt gyllengul saffransaioli. Lite julfeeling men ändå långt ifrån klassisk julmat. Supergott!
Quinoasallad med lax och saffransaioli
4 portioner
Röd quinoa för fyra personer (kokt enligt förpackningens anvisning)
En påse blandsallad, sköljd
1/2 gurka, sköljd och skivad
1/2 rödlök, skivad
1 avokado, delad i tärningar
500 g lax
1 msk rapsolja + 1msk smör
Salt, svartpeppar
Saffransaioli
1 äggula
1 nypa saffran (individuellt hur mycket saffranssmak man gillar så testa dig fram)
2 st vitlöksklyftor, pressade
1 tsk vitvinsvinäger
Salt, vitpeppar
1 1/2 dl rapsolja
2 tsk sambal oelek (kan uteslutas)
Rör ihop äggula med vitlök, saffran och vinäger. Tillsätt oljan försiktigt under ständig omrörning, smaka av med salt och peppar, rör i sambal oelek.
Börja med att vispa ihop aiolin. Blanda den kokta quinoan med sallad, gurka, rödlök och avokado. Dela laxen i stora kuber, hetta upp olja och smör i en stekpanna och stek hastigt laxen på medelvärme, salta och peppra och låt vila i pannan någon minut. Toppa salladen med lax och ringla över saffransaioli.
Kommentera